Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2021. február 23.

Propriocepció, a hatodik érzékünk

Gondolkodtál már azon, hogyan tanul a tested? Hogyan lehet, hogy az új feladatok, amikor egykor nehezen mentek, nagy koncentrációt igényeltek, mint például a biciklizés, már gond nélkül, akár csukott szemmel is mennének? (Persze nem támogatom a csukott szemmel biciklizést.)

A válasz: propriocepció

A propriocepció az az érzék, amivel a testünk helyzetét, mozgásait érzékeljük a térben. Rengeteg érzékelő receptor van az izmokban, inakban, szalagokban, amik az adott szövetre ható húzást, nyomást érzékelik és erről folyamatos visszajelzést küldenek a központi idegrendszernek. Ezáltal agyunkban összeáll egy kép a testünk helyzetéről. A propriocepció így például a látással és a belső fülből érkező információkkal együtt fontos része az egyensúly-érzékelésüknek.

Mi az, ami a propriocepciót gyengítheti:

  • A test hirtelen változásai, mint például hirtelen súlyvesztés/súlygyarapodás, vagy kamaszkori hirtelen növekedés.
  • Idős korral járó változások
  • Alkohol fogyasztása
  • Idegrendszert érintő sérülések, betegségek (például agyrázkódás, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, stb.)
  • Egy egy terület propriocepcióját jelentősen ronthatja a helyi krónikus fájdalom, műtét (pl. protézis beültetés) vagy sérülés (például szalagszakadás, törés, ficam)

Miben segít a propriocepció?

A propriocepció nagyon fontos esések, sportsérülések elkerülése esetében, így például sok ficam, szalagsérülés elkerülhető megfelelő edzés mellett. Emellett minden új képesség elsajátításához szükség van valamilyen mértékű propriocepcióra, például egy új sporthoz szükséges mozgások elsajátítására, tánc koreográfiájának tanulására, egy új hangszeren való játék elsajátítására. De hétköznapokat is nagyban megkönnyíti, hogy például vezetéskor nem kell már arra koncentrálni, milyen erővel nyomjuk a pedált, nem kell a váltóra nézni, hogy tudjuk hova tegyük a kezünket, a testünk már tudja.

propriocepció

Hogyan fejleszd a propriocepciódat?

Gyakorlás! Gyakorlás! Gyakorlás! Amit gyakran csinálsz, előbb-utóbb a tested megtanulja. Tehát, ha valamit jól akarsz csinálni, a legjobb módja sokat csinálni az adott mozgást. Nem véletlenül az egyik első dolog a harcművészeteknél az esés tanulása. Jól esni egy tanult képesség, ami rengeteg sérüléstől megóvhat. Ugyanígy a boka és térd propriocepciójának fejlesztése szintén sok sérüléstől megóvhat, ezt pedig egyensúly fejlesztő gyakorlatokkal, egy lábon végzett, vagy akár instabil felszínen végzett gyakorlatokkal érhetjük el. Illetve egy váll- vagy éppen térdficam esetében is hasznos az adott terület proprioceptív fejlesztésével foglalkozni a további sérülések megelőzése érdekében.

Források:

Miklós Eszter

Gyógytornász


Egészség és a home-office

Jelen helyzetben kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Nem csak a COVID-19, vagy a téli időszakban gyakori megbetegedések elkerülése miatt. Az első hullámot követően nagyon…
Olvass bele
Online gyógytorna

Online gyógytorna

A jelenlegi helyzetre tekintettel, határozatlan ideig online gyógytorna keretében tartom az óráimat. Ez a lehetőség most jelentős kedvezménnyel vehető igénybe! Amennyiben szeretnéd a gyakorlataidat szakember…
Olvass bele

Gerincsérv tünetei, kezelése

A gerincsérv (más néven porckorongsérv) egy olyan probléma, ami a gerincet felépítő egyes csigolyák között található porckorongot, illetve a környező szöveteket érinti. Elsősorban a 30-50…
Olvass bele

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!