Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2021. február 7.

Befagyott váll szindróma okai, tünetei, kezelése

Már az első tünetek megjelenésekor érdemes gyógytornászhoz fordulni, és a tanult otthoni gyakorlatokat rendszeresen végezni.

Mit jelent a befagyott váll szindróma?

Ez egy vállat érintő tünetegyüttes, aminek a nevével ellentétben semmi köze a hideghez. Ez esetben a „befagyott”, a legjellemzőbb tünetre, a váll mozgásainak jelentős beszűkülésére utal.

Gyakorlatilag bárkit érinthet ez a probléma, de statisztikailag gyakoribb a a 40-60 éves korosztály körében, és elsősorban nőket érint.

További kockázati tényezők

 • váll mozgásának hosszabb ideig tartó korlátozása (pl. törés utáni gipszelés esetén)
 • cukorbetegség
 • pajzsmirigy működésének zavarai
 • Parkinson-kór
 • szív- és érrendszeri betegségek

Befagyott váll okai

A vállat körülvevő lágyrészek, ízületi tok krónikus gyulladása következtében az merevvé, kötötté válik, hegesedés jelentkezik, ami váll fájdalmában, mozgásainak beszűkülésében jelentkezik. Ennek a jelenségnek a pontos okairól azonban a mai napig keveset tudunk.

Befagyott váll tünetei

Bár okait kevésbé, a betegség lefolyását jól ismerjük. A befagyott váll szindróma három szakaszra osztható, amiket a tünetek alapján határozunk meg. A szakaszok hossza egyénenként eltérhet, egy-egy fázis hónapokig húzódhat.

 • 1. szakasz – A fagyási fázis
  • Fokozatosan erősödő, tompa fájdalom a vállban. Általában a váll felső és elülső felszínén jelentkezik a fájdalom, de a váll, felkar izmaiban izomfájdalom is jelentkezhet. Általában csak az egyik oldal érintett.
  • Váll mozgástartománya szűkül. Ez általában fokozatosan, meghatározott sorrendben történik, először a váll rotációja, forgatása szűkül be, majd a kar törzstől való elemelése válik nehezítetté. Van azonban, aki arról számol be, hogy egy reggel egyszerűen alig tudta mozgatni a karját. A mozgásbeszűkülés mértéke szintén egyénenként változik.
 • 2. szakasz – A fagyott fázis
  • A fájdalom csökken, akár teljesen meg is szűnik.
  • A mozgástartomány azonban nem javul, sőt, tovább is romolhat. Gyakran hétköznapi mozgások is nehézkessé, néha lehetetlenné válhatnak segítség nélkül, mint például az öltözködés, mosakodás, fésülködés.
 • 3. szakasz – Az olvadás időszaka
  • A váll mozgástartománya lassan kezd visszatérni. Ez a fázis 6-24 hónapig is eltarthat.

Befagyott váll szindróma diagnózisa

Általában egy fizikális vizsgálat elegendő, a panaszok és a tünetek alapján meg lehet állapítani befagyott váll szindrómát. Azonban előfordulat, hogy a kezelőorvos más betegségek kizárása érdekében további röntgen- vagy MRi vizsgálatot kér.

A befagyott váll kezelése

Összességében a panaszok 1-3 éven belül spontán, maguktól javulnak, azonban érdemes kezelni a fájdalom és a mozgásbeszűkülés csökkentése céljából. 

Általában a konzervatív, azaz nem műtéti kezelés elegendő.

Konzervatív kezelés

befagyott váll szindróma

Fájdalomcsökkentés

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek a (főleg az első fázisra jellemző) fájdalom enyhítésében és a gyulladás csökkentésében. Amennyiben ez kevésnek bizonyul, szakorvos ajánlhat receptre kapható, erősebb fájdalomcsillapítót, vagy injekciós fájdalomcsillapítást alkalmazhat.

Gyógytorna

A mozgástartomány fejlesztésének legfontosabb eleme a mozgás lesz. A váll mozgástartományának beszűkülése általában a vállöv, lapocka fokozott mozgásával jár. Ez a kompenzáció gyakran elkerüli a páciensek figyelmét, ezért érdemes minél korábban gyógytornász segítségét kérni a gyakorlatok helyes végzésében, az otthoni gyakorlatok betanításában.

Manuálterápia

A lehető legnagyobb mozgástartomány elérésében hasznos eszköz lehet a manuálterápia, főleg az első időszakban. Emellett sokat segíthet a megváltozott mozgás miatt túlterhelt ízületek, izmok kezelésében is.

Masszázs

befagyott váll szindróma

A rendszeres torna mellett a masszázs is hasznos kezelés lehet a fájdalom enyhítésében, a környező izmok, kötőszövetek kezelésében, ezért érdemes egy gyógymasszőrt felkeresni.

Műtéti kezelés

Szerencsére a műtéti kezelés nagyon ritkán szükséges. A hétköznapi teendőket jelentősen akadályozó, súlyos mozgásbeszűkülés esetén jön szóba. Általában ez egy minimálisan invazív, artroszkópos műtét, amit követően már másnap ajánlott a váll mozgatása, műtétet követő gyógytorna megkezdése. A műtét célja a váll teljes mozgástartományának visszaszerzése.

Befagyott váll kezelése otthon

Már az első tünetek megjelenésekor érdemes gyógytornászhoz fordulni, és a tanult otthoni gyakorlatokat rendszeresen végezni. A váll lehető legnagyobb mozgását érdemes kihasználni átmozgató gyakorlatokkal, azonban nem szabad a vállat túlterhelni nehéz súlyokkal, megerőltető gyakorlatokkal.

A fájdalom csillapítására vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót lehet szedni, illetve hideg- vagy meleg borogatás egyaránt nyugodtan alkalmazható, ha jól esik.

Források:

Miklós Eszter

Gyógytornász


Egészség és a home-office

Jelen helyzetben kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Nem csak a COVID-19, vagy a téli időszakban gyakori megbetegedések elkerülése miatt. Az első hullámot követően nagyon…
Olvass bele
Online gyógytorna

Online gyógytorna

A jelenlegi helyzetre tekintettel, határozatlan ideig online gyógytorna keretében tartom az óráimat. Ez a lehetőség most jelentős kedvezménnyel vehető igénybe! Amennyiben szeretnéd a gyakorlataidat szakember…
Olvass bele

Gerincsérv tünetei, kezelése

A gerincsérv (más néven porckorongsérv) egy olyan probléma, ami a gerincet felépítő egyes csigolyák között található porckorongot, illetve a környező szöveteket érinti. Elsősorban a 30-50…
Olvass bele

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!