Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2020. március 24.

Gerincsérv tünetei, kezelése

A gerincsérv (más néven porckorongsérv) egy olyan probléma, ami a gerincet felépítő egyes csigolyák között található porckorongot, illetve a környező szöveteket érinti. Elsősorban a 30-50 éves korosztályt, a népesség 1-3%-át érinti. A porckorong felépítését egy puha, zselészerű center, a nucleus pulposus, illetve az ezt körülölelő merevebb, gumiszerű anyag, az annulus fibrosus alkotja. A porckorongsérv akkor...

A gerincsérv (más néven porckorongsérv) egy olyan probléma, ami a gerincet felépítő egyes csigolyák között található porckorongot, illetve a környező szöveteket érinti. Elsősorban a 30-50 éves korosztályt, a népesség 1-3%-át érinti. A porckorong felépítését egy puha, zselészerű center, a nucleus pulposus, illetve az ezt körülölelő merevebb, gumiszerű anyag, az annulus fibrosus alkotja. A porckorongsérv akkor alakul ki, amikor az annulus elgyengülése, sérülése lehetővé teszi, hogy a nucleus kidomborodjon (herniáció). A gerincsérv, ami a gerinc bármelyik részén kialakulhat, irritálhatja a közelben lévő idegeket, ezzel fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget okozhat a karban vagy a lábban.

Gerincsérv kialakulása, definíciója

gerincsérv
Az első kép a porckorong egészséges állapotát mutatja, míg a második képen látszik, ahogy a belső nucleus áttörve a külső rostos porcgyűrűn az ideget komprimálja.

A lumbális herniáció, azaz lumbális porckorongsérv egy gyakori deréktáji elváltozás. Valójában ez az egyik leggyakoribb betegség ami deréktáji fájdalmat és/vagy lábban előforduló fájdalmat okoz felnőtteknél. A herniáció a porckorong legbelső, zselés anyagának (nucleus pulposus) a kiboltosulását jelenti a porckorongon kívüli térbe. Ez összefügghet az adott gerincszakasz hosszan tartó, vagy periódikusan történő megterhelésének, előrehajlásának eredményeként, mint például a hosszan tartó ülés, vagy nagy súlyok gyakori helytelen emelése. Ez fokozott kompressziót jelent a nucleusra nézve, ami így a megnövekedett nyomás a hatására utat tör és kitüremkedik az őt körülvevő porcgyűrű (annulus fibrosus) rostjai között.

 • A gerincsérv kezelése során a legtöbb esetben elég a konzervatív terápia, mint a gyógytorna és fájdalomcsillapító szerek szedése, ami egymagában teljes kezelést jelent a gyógyulásig. Általában nem szükséges invazív beavatkozás. Erre csak akkor kerül sor, ha a betegnek súlyos neurológiai tünetei vannak.
 • Gerincsérv műtét általában az utolsó megoldásként használandó, mert döntő többségben a konzervatív kezelés kielégítő, a műtéthez képest kevesebb következménnyel jár és kisebb megterhelést jelent a szervezetnek.
 • A fizioterápia/gyógytorna a kulcs a legtöbb beteg számára. A felépülés számos részleten múlik, de elmondható, hogy azoknak a betegeknek, akik rendszeres testmozgást végeznek, és egészséges testsúlyt tartanak fenn, jobbak a gyógyulási esélyeik mint azoknak, akik mozgásszegény, ülő életmódot folytatnak.

A porckorong felépítése

A porckorongnak fontos szerepe van a gerinc megfelelő működésében. Lényegében a porckorong a két csigolya között helyezkedik el a gerinccsatornában, és egy belső, zselés párnácska, a nucleus pulposus, és egy külső rostos gyűrű, az annolus fibrosus alkotja. 23 porckorong van az emberi gerincben, 6 a nyaki szakaszon, 12 a hátiban, és 5 az ágyéki szakaszon. A porckoronggal tud a gerinc flexibilis maradni nagyobb erőfeszítés nélkül.

gerincsérv tünetei

Nyaki porckorongsérv tünetei

A nyaki gerincsérv tünetei közé sorolható a nyakba, vállba, lapockába, alkarba, ujjakba kisugárzó fájdalom, zsibbadás, illetve kar és kezek fellépő gyengesége. A kezdődő nyaki gerincsérv jele lehet a reggeli nyakfájás, ami gyakran enyhül, vagy akár el is múlik a reggeli készülődés során.

Az ágyéki (lumbális) porckorongsérv tünetei

Az ágyéki gerincsérv tüneteként megjelenhet derékfájdalom, ami kisugárzik a fartájékra, combokba, lábszárakba, továbbá gyengeség a csípő mozgásainál, térdhajlításkor. Akár érzéskiesést is okozhat a combokon, lágyéktájékon. A sérv okozhat még farizomgyengeséget, továbbá vizelet- és széklettartási gondoknak és szexuális diszfunkciónak is okozója lehet.

Gerincsérv kiszakadás tünetei közé tartozik a súlyos derékfájás, nyilaló fájdalommal egyik vagy mindkét lábban, ami akár mozgásképtelenséget is okozhat átmenetileg.

A gerincsérv tünetei nőknél és férfiaknál hasonlóképpen jelentkeznek.

Mikor fordulj orvoshoz a tünetekkel?

Orvoshoz fordulni akkor szükséges, ha a megjelenő fájdalom intenzívre erősödik, vagy tovább tart pár hétnél. Ha a vállban, karban, kézfejben, lábban jelentős zsibbadás vagy gyengeség jelentkezik, ami a napi teendők ellátásában akadályozza a beteget, illetve hirtelen erővesztés esetén is azonnali orvosi ellátásra lehet szükség. A kontrollvesztés a vizelet- vagy széklettartás fölött szintén egy olyan tünet, aminél ajánlatos az orvost felkeresni.

 Egy 2011-es kutatás szerint, a túl sokáig elhúzott várakozás negatív hatással lehet a kezelés kimenetelére, így ajánlott mihamarabb orvosi segítséget kérni, annak érdekében, hogy elkerüljük a maradandó idegi károsodást.

Porckorongsérv diagnosztizálása

Először egy fizikális vizsgálat illetve kórelőzmény adatfelvétel történik, a gerincsérv jeleit megvizsgálva. Egy neurológiai vizsgálat az izomreflexek, érzékelés állapotáról ad képet. További képalkotó diagnosztikai tesztekkel lehet a diagnózist felállítani és a gerincsérv mértékét megállapítani.

Porckorongsérv gyanúja esetén az elsődleges képalkotó vizsgálat az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat), CT (computed tomography), ám ezt csak akkor érdemes elvégezni, ha a tünetek súlyosak, vagy a konzervatív kezelés ellenére sem javulnak. Röntgen vizsgálatot a fájdalom egyéb okainak kizárása érdekében végezhetnek. Amennyiben ezek a vizsgálatok nem adnak elég tiszta képet jön szóba a gerinc myelográfiás, illetve diszkográfiás vizsgálata. Szükség esetén EMG (elektromyográfia) vizsgálatokat pedig az idegsérülés megállapítása érdekében alkalmaznak.

Speciális, nem képalkotó tesztek elvégzése is hozzásegíthet a pontos diagnózishoz, mint például:

 • Lábemelés teszt, másnéven Lasegue teszt: neurodinamikus teszt, ami a neurológiai szövetek érzékenységét mutatja meg mechanikus stressz állapotában.
 • Reflex vizsgálat: a mozgásban érintett idegi összeköttetésről ad képet
Porckorongsérv

Porckorongsérv kezelése

A konzervatív terápia leginkább porckorongsérv gyógytorna alkalmazását és non-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szedését jelenti. Elsősorban gyógytornával, gerincsérv gyakorlatok alkalmazásával, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, izomlazítóval a legtöbben abszolút tünetmentességet érhetnek el. Gerincsérv kezelése során masszázs, kifejezetten a mélyszöveti masszázs egy jó kiegészítő terápia lehet a már fent említettek mellett.

Amennyiben a konzervatív kezelések nem enyhítik a gerincsérv tüneteit, sebészeti eljárásra kerülhet sor. A kezelés ritkán történik porckorongsérv műtét által. A műtét a porckorongsérv elhelyezkedésétől, méretétől függően különböző technikával történhet.

Sebészek elsősorban a tünetek, másodsorban a gerincsérv mérete alapján döntenek a műtét szükségességéről. Egy 2019-es kutatás szerint elmondható, hogy a porckorongsérv mérete alapján nem jósolható meg, hogy mennyire lesz hatékony a konzervatív kezelés. 10-ből 9 embernél a tünetek pár nap vagy hét alatt elmúlnak.

A gerincsérv műtét utáni felépülés általában 6 hétig tart, ami alatt a betegnek gyógytornát kell végeznie. Ez a fájdalom kezeléséhez illetve a funkcionális és neurológiai károsodás helyreállításához és megelőzéséhez szükséges. A műtét után a legtöbben már 24 órán belül hazatérhetnek. Az orvosok ajánlása alapján, a műtét után kerülni kellene 4 hétig az autóvezetést, a hosszabb ideig tartó ülést, nagy súlyok emelését.

A gerincsérv műtétet követő rehabilitáció azonban ennél jelentősen hosszabb!

A 6 hét alatt a betegek leginkább a hétköznapi mozgások fájdalommentes elvégzésére lesznek képesek, az aktív, sportos élethez való visszatérés minimum 3-4 hónap. Felmerülhet kérdésként, hogy gerincsérv műtét után mikor lehet ülni. A műtéten átesett betegeknek kerülni kellene a 20-40 percnél tovább tartó ülést az első pár hétben, ennyi ülés után ajánlatos felkelni és sétálni, igyekezni kell minél kevesebb időt ülve tölteni ebben az időszakban. Gerincsérv műtét utáni lábfájdalom előfordulhat, de ez általában átmeneti, pár nap, maximum pár hét alatt elmúlik.

Gerincsérv tornája

Az egyénre szabott torna biztosítja a legoptimálisabb eredményt, ami nem csak a visszatérő fájdalom enyhítését, de az általános egészségi állapot javulását is jelentheti. A terápia mindig az egyén diagnózisán és egészségügyi hátterén alapszik. A gyógytornász a porckorongsérv torna által növeli a flexibilitást, és olyan tartás- és stabilitásjavító gyakorlatokat tanít, ami a jelenlegi fájdalom kezelését, és a jövőbeni fájdalom megelőzését szolgálja.

A gyógytorna először mindig egy egyéni állapofelméréssel kezdődik, ami során a jelen panaszok mellett a gyógytornász igyekszik felismerni a megváltozott tartás- és mozgásmintákat, amik elősegítették a porckorongsérv kialakulását. Majd meghatározva, hogy mely izmokat, izomcsoportokat kell erősíteni és lazítani, egy egyénre szabott terápiát kezdenek, amelynek nagyon fontos része az otthon végzett gyógytorna, a gyógytornász ajánlása alapján. Így hosszú távú eredményt lehet elérni. Mivel a gyógytorna a háttérben meghúzódó elváltozásokat kezeli, aminek a talaján létrejöhetett a sérv, nem csak tüneti, hanem oki kezelés!

Rizikófaktorok, amelyek növelhetik a gerincsérv kialakulásának esélyét

 • Elhízás. A túlsúly extra nyomásnak teszi ki a gerincet.
 • Mozgásszegény életmód és ülőmunka. Hosszan tartó ülés során az ágyéki gerincet fokozottan terheljük.
 • Előrehelyezett fejtartás. Okostelefon, laptop, számítógép, stb., a képernyő folyamatos nézése miatt a fejünket sokat tartjuk előreejtett helyzetben, ami fokozott terhelést ró a nyaki szakaszra.
 • Fizikai munkavégzés. A repetitív emelés, húzás, előrehajlás okozhat emelkedett kockázatot. Érdemes megtanulni az emelés helyes kivitelezését.
 • Genetika. Néhány esetben az örökölt gének hajlamosíthatnak a porckorongsérv kialakulására.
 • Dohányzás. A dohányzás nem csak a tüdőre és érrendszerre, de a szervezet szinte minden szövetére negatív hatással van, így fokozza a gerinc degeneratív elváltozásainak kockázatát is.

Gerincsérv megelőzése

Rendszeres sport. A törzsizmok megerősítése fontos a gerinc stabilizálásához, és mozgékonyságának megőrzéséhez.
Gyakori testtartás változtatás. Az ülés gyakori megszakítása ajánlott, legalább 30 percenként érdemes testtartást változtatni, felállással, sétával. Nehéz tárgyak emelésénél figyeljünk arra, hogy inkább guggolásból emeljünk, ne előrehajlásból.
Egészséges testsúly megőrzése, dohányzás elkerülése. Az egészséges táplálkozás a testsúly megőrzése mellett a gyulladásos folyamatok megelőzésében, így a fájdalom csökkentésében is jelentős szerepet játszik.!

Miklós Eszter

Gyógytornász


Egészség és a home-office

Jelen helyzetben kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre. Nem csak a COVID-19, vagy a téli időszakban gyakori megbetegedések elkerülése miatt. Az első hullámot követően nagyon…
Olvass bele
Online gyógytorna

Online gyógytorna

A jelenlegi helyzetre tekintettel, határozatlan ideig online gyógytorna keretében tartom az óráimat. Ez a lehetőség most jelentős kedvezménnyel vehető igénybe! Amennyiben szeretnéd a gyakorlataidat szakember…
Olvass bele

Gerincsérv tünetei, kezelése

A gerincsérv (más néven porckorongsérv) egy olyan probléma, ami a gerincet felépítő egyes csigolyák között található porckorongot, illetve a környező szöveteket érinti. Elsősorban a 30-50…
Olvass bele

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!