Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2019. augusztus 12.

Ne csak étkezz, mozogj is változatosan!

"Étkezz változatosan!" Bizonyára mindenki ismeri már és remélhetőleg igyekszik is betartani ezt a jótanácsot. Azonban azt már ritkábban halljuk: Mozogj változatosan! Pedig a különböző mozgásformák gyakorlása ugyanolyan fontos lenne, mint egy kiegyensúlyozott, sokoldalú diéta.

Képzeljük el, hogy ha valaki napi 8-9 órát ül a munkahelyén és mellette szabadidejében sem sportol, inkább ül a kanapén vagy a számítógép előtt, az egyenértékű azzal, mintha az étkezéseinek 90%-a krumpli alapú ételekből állna össze. Persze, egy-egy ilyen nap még nem veszélyezteti az egészségünket, de ha ezt már éveken keresztül folytatjuk, előbb-utóbb számolnunk kell a következményeivel.

Ha valaki az ülőmunka mellett heti háromszor eljár futni: szuper, tett valamit az egészségéért. Olyan, mintha a krumpli mellé elkezdett volna enni rendszeresen paradicsomsalátát. Jobb, de még mindig elég egyoldalú az étkezése.

Minden sportnak, mozgásformának megvannak az előnyei és hátrányai. Nem véletlen, hogy bizonyos sportoknak vannak jellemzően előforduló sérülései. Az emberi test igyekszik folyamatosan alakulni, alkalmazkodni ahhoz, amire használjuk. Ha napunk nagy részében ülünk, testünk ehhez fog alkalmazkodni egy idő után. Ha elkezdünk egy sportot rendszeresen csinálni, szépen lassan ehhez a mozgáshoz is alkalmazkodik a testünk. Minél több fajta mozgásformát csinálunk gyakran, testünk annál több mozgáshoz alkalmazkodik, erősödik, rugalmasabbá válik.

“Ezt mégis hogy lehetne betartani? Nincs ennyi időm sportolni!”

A változatos mozgás nem jelenti, hogy innentől minden nap egy-egy órát valami más sporttal kéne töltened.

Már az is sokat jelent, ha reggel-este beiktatsz 8-10 percet egy kis átmozgatásra, nyújtásra. Napközben próbáld minél többet változtatni a testhelyzetedet, tartásodat, nyújtózkodj, próbálj minél több mozgást becsempészni a munkaidődbe is! Buszon ülés helyett sétálj pár megállót, lépcsőzz, gyalogolj! Igyekezz aktívan eltölteni a szabadidődet! Természetesen a „sportolj rendszeresen!” továbbra is fontos és hasznos tanács. Heti 3-4 alkalommal sportolj valamit, de igyekezz változatosan összeválogatni a sportjaidat, ne ragadj meg egy mozgásformánál. Menj túrázni, mássz falat, táncolj, szervezz közös sportot a barátokkal, focizz, kosarazz, teniszezz! Cserébe a tested meg fogja hálálni az befektetett időt.

Mozogj változatosan!


Korábban megjelent blogbejegyzések:

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!