Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2019. július 17.

Mi is az ízületi blokk a csigolyák között?

A csigolyákat a porckorongok mellett kisízületek és számos szalag is összeköti, így a gerincnek mozgékonysága mellett stabilitást is biztosít. Bár ez egy igen biztos rendszer, ha mégis benne bármi elváltozás történik, az a többi részére is hatással van.

🔹 Előfordul, hogy a kisízületek mozgása egy vagy akár több irányban is beszűkül, nem tud visszatérni alaphelyzetébe. Ezt nevezzük kisízületi blokknak. A blokk kialakulásának rengeteg oka lehet – túl nagy, hirtelen erőhatás, mint például egy rosszul sikerült ugrás, vagy súly emelése, de lehet a mozgás szervrendszer bármilyen biomechanikai zavara, mint például egy scoliotikus gerinc. 

🔹 Ezek a blokkok időnként maguktól, spontán is oldódhatnak, amennyiben viszont ez nem történik meg, a szervezet kompenzálni kezd.

🔹 A környező szövetek ilyenkor fokozott terhelésnek vannak kitéve, egyes szalagok feszülése, az izmok tónusának megváltozása hosszabb távon fájdalommal járhat. Hogy a blokk ellenére a gerinc mozgékonysága megmaradjon, a szomszéd ízületek mozgása fokozódik, hypermobilitás lép fel. Ez pedig egy ördögi kör kezdete.

Hogyan segít ilyenkor a manuálterápia?

A manuálterapeuta alapos vizsgálat során megkeresi és azonosítja a blokk helyét és irányát, majd speciális fogással megnyitja az érintett kisízületet, így segít azt „felszabadítani”. 

Fontos megjegyezni, hogy NEM helyrerakja a csigolyát, ugyanis a csigolya nem mozdult el a helyéről! A kezelés során a terapeuta egy beszűkült mozgástartományt kezel, ezzel segíti a szervezetnek helyreállítani a diszfunkciót!

Korábban megjelent blogbejegyzések:

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!