Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2019. július 24.

„Miért kattognak, ropognak az ízületeim?”

Nagyon gyakori kérdés a rendelőben. A válasz viszont nem olyan egyszerű, ugyanis az ízületek kattogásának több fajtája és több különböző oka lehet.

🔹 Az egyik leggyakoribb, az ujjak és nyak „ropogtatása”. Ennek a hangnak a magyarázatára több elmélet is van. Mind közül a legnépszerűbb és legismertebb, az a „kavitáció” jelensége, azaz az ízületben létrejövő vákuum hatására az ízületi folyadékból kiváló gázbuborékok okozzák a hangot. Ártalmatlan jelenség, kutatások alapján nincsen jelentős negatív hatása az ízületekre nézve a „ropogtatásnak”.

🔹 Nagyobb ízületek esetén, mint a csípő, térd, váll és boka gyakori egy-egy mozdulatra spontán jelentkező kattanás.
❗️Érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben a kattogás fájdalommal, duzzadással jár.
👍 Amennyiben a kattogás fájdalmatlan, nem ad aggodalomra okot. Ezt gyakran az ízület megváltozott helyzete, feszes izmok miatt a csonton elpattanó izom, ín okozza. Ilyen esetben a feszes izmok nyújtása, ízület környéki izmok erősítése, testtartás javítása segíthet megszüntetni a kattogás.

🔹 Előfordul még a mozgáskor jelentkező, gyakran például a térd hajlításakor érezhető „hóropogás” érzés, azaz a krepitáció. Ez az ízületi felszínek kopásának egyik első figyelmeztető jele. Megijedni ekkor sem kell, azonban érdemes hallgatni a testünk jelzéseire. Ebben az esetben a túlsúly csökkentése, kiegyensúlyozott étrend, elegendő folyadékbevitel és természetesen a rendszeres testmozgás a megoldás.

Korábban megjelent blogbejegyzések:

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!