Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2019. augusztus 5.

Melyik a helyes alvási póz a gerincnek?

Úgy gondolom, a legtöbben erre a kérdésre azt várnák, hogy majd megmondom, hogy háton vagy oldalt fekve kéne aludniuk, ha szeretnék elkerülni a reggeli derékfájást. Mielőtt azonban adnék erre egy klasszikus választ is, amilyet a kérdező vár valószínűleg, fontosnak tartom elmondani:

Nem a rossz matractól vagy a nyakatekert alvási póztól fáj a hátad!

Az egészséges gerinc erős, rugalmas, és nem esik nehezére az új felszínekhez alkalmazkodás. Ez a feladata! Milyen gyakran hallunk gyerekeket panaszkodni, hogy egész nap fáj a hátuk, mert rossz matracon aludtak? Ugye, nem gyakran?

Ugyanis nem az alvás a fájdalom oka, hanem így jelez a már megviselt, kevéssé rugalmas gerincünk, hogy ideje odafigyelnünk rá: már nem tud úgy mozogni, alkalmazkodni, ahogy arra szüksége lenne.

Mint ahogyan az öreg, korhadó híd léce, ha beroppan a talpunk alatt, sem a lépésünkben keressük a hibát, hanem tudjuk, hogy a híd már öreg, gyenge, nem bírja már el azt a súlyt, amire tervezték. Akkor a testünk esetén miért a hétköznapi, természetes testhelyzeteinkben, mozdulatainkban keressük a hibát?

Tehát a válaszom: aludj úgy, ahogy kényelmesen, zavartalanul el tudsz aludni. Egy jó éjszakai alvás többet ér, mint nehezen elaludni, vagy többször felébredni egy számodra kényelmetlen, kipárnázott „helyes pózban”.

Viszont ígértem, hogy adok egy „klasszikus” választ is, hogy melyik a helyes alvási póz, ugyanis ha már az elalvásodat nehezíti a fájdalom, vagy például egy betegség miatt kell sok időt ágyban fekve töltened, segíthet, ha tudod, melyik helyzetekben enyhítheted a panaszokat.

Ebben az esetben a célunk, hogy a gerincnek minél kevésbé kelljen alkalmazkodni, tehát a neutrális helyzetét igyekszünk támogatni.

  • Emiatt legkevésbé ajánlott póz a hason fekvés, főleg ha nyakfájós is vagy. Ha mégis ebben a pózban tudsz csak elaludni, tegyél egy párnát a hasad alá, így az ágyéki gerinc ívét támogatod meg.
  • A háton fekvés már jobb választás, azonban ha horkolsz, légzési problémáid vannak éjszaka, ő sem a legelőnyösebb póz. Ha háton szeretnél aludni érdemes egy közepes magasságú párnát tenni a fejed alá, hogy a nyakad természetes ívét tartsd meg, illetve a térded alá helyezett párnával segítsd az ágyéki gerinc tehermentesítését!
  • Oldalt fekvő helyzetben a fejedet a karoddal vagy megfelelő magasságú párnával támaszd meg, illetve a két térd közé tegyél egy párnát!

Ne felejtsd el azonban, hogy ha az alvási pózodon változtatsz a fájdalom elkerülése érdekében, az olyan, mintha a füstjelző elemét szednéd ki a tűz oltása helyett! Hacsak nem okoz komoly problémákat a fájdalom éjszaka, aludj úgy, ahogy te azt megszoktad és jól esik. Nem alvás közben fogod megoldani a problémát.


Korábban megjelent blogbejegyzések:

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!