Kövess a Facebookon!
Instagramon is megtalálsz!
+36 (30) 831-3324
profigyogytorna@gmail.com
XII. Déli pu.
XI. Újbuda
huen
2019. szeptember 7.

Az erős csontok titka

Az emberi csontvázat sokan úgy képzelik el, mint egy élettelen szerkezet, ami mozgásainkban passzív szerepet tölt be és egyetlen feladata, hogy egy szilárd vázat adjon testünknek. Azonban csontjaink is élnek! Még felnőttkorban is folyamatosan alakulnak, adaptálódnak az őket érő erőkhöz.

Mozgásaink során a csontjainkat folyamatosan különböző irányú erők érik, összenyomjuk, húzzuk, csavarjuk őket. A csontok pedig átalakulnak, hogy az őket leggyakrabban érő erőknek megfelelő legnagyobb stabilitást tudják biztosítani.  Egy 2009-es kutatás során például kimutatták, hogy a rövidtávú futók lábszárcsontjainak vastagsága és csontsűrűsége is jóval meghaladja a nem sportoló kortársaikét. De teniszezők körében is vizsgálódtak, és az ütőt használó karjuk csontszerkezetét lényegesen erősebbnek találták, mint a másik karjukat.

Azonban nem minden mozgásfajta erősíti ugyanúgy a csontokat!

Elsősorban azok a mozgások a leghasznosabbak ebből a szempontból, amelyek a csontvázunkra komoly erőhatásokkal és izommunkával járnak. Így rossz hírem van azoknak, akik az úszásra, biciklizésre, jógára, stb. esküsznek: nagyon sok szempontból kiváló mozgásformák, azonban a csontokra befolyásolt pozitív hatásuk nem tartozik az erősségeik közé. Ha erős csontokat is szeretnénk, a sok futással, ugrással, jelentős izommunkával járó sportok közül érdemes választanunk: így például a csapatjátékok, mint a foci, kosárlabda, kézilabda; a súlyzós edzések, trambulinozás, futás előnyösebb választások a csontok szempontjából.

Akinek már diagnosztizáltak csontritkulást (osteoporosis), érdemes szakemberhez fordulnia, mielőtt nekivágna egy új sportnak. Az idősebb korosztálynak, ahol a csontok ásványianyag-tartalma már jelentősen csökkent, csontjaik emiatt törékenyebbnek, fontos szerepet kap mozgásprogramjukban az esésmegelőzés. Az egyensúly tréning és tai chi például bizonyítottan csökkenti az esés, így a csonttörések kockázatát.

A csontépítés ideje

A csontok sokkal intenzívebb fejlődéssel reagálnak az őket érő hatásokra fiatalkorban. Csontsűrűség alatt a csont ásványianyag-tartalmát (főleg kálciumtartalmát) értjük, ez pedig nem egyenletesen változik életünk során. Serdülőkorban igen magas a szervezet kálciumigénye, ugyanis ekkor nőnek, fejlődnek legintenzívebben a csontok. Azonban a növekedés befejeztével sem zárul le a csontfejlődés. Bár 18-20 éves korig csontozatunk maximális tömegének nagyjából 90%-át elérjük, egészen 30-35 éves korig még nő a csontok sűrűsége, vastagsága, tömege. Ekkor érjük el az úgynevezett csúcs-csonttömeget.

Majd 40-45 éves korban a bontási folyamatok kezdenek előtérbe kerülni, nőknél a menopauzát követően még további jelentős csontveszteséggel kell számolni.Ezek alapján még jobban érthető, miért is olyan fontos a már fiatalon elkezdett sport.

A csontritkulás megelőzése elsősorban fiatalkori feladat!

Mi befolyásolja a csontjaink erősségét?

Természetesen a mozgás mellett még számos befolyásoló tényező van:

  • Általában elmondható, hogy a férfiak magasabb csonttömeggel rendelkeznek serdülőkortól kezdve.
  • Az ösztrogénnek is jelentős hatása van a csontokra – azok a nők, akik már fiatalon elkezdtek menstruálni, vagy ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát szednek, gyakran nagyobb csontsűrűséggel is rendelkeznek, mint társaik. A menopauza során csökkent ösztrogén-szinttel egyidőben a csontsűrűség hirtelen fokozott csökkenése is együtt jár.
  • Táplálkozás – A megfelelő kálciumfogyasztás elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, amit elsősorban tejtermékekből, zöldségekből, (mint a brokkoli, káposzta,) vagy hüvelyesekből, (mint a bab, lencse) vihetjük be szervezetünkbe, de a szója, tofu is hasznos kálciumforrások lehetnek. Hogy a bevitt kálcium rendes felszívódásáról is gondoskodjunk, elhagyhatatlan az elegendő D-vitamin-bevitel, amit elsősorban ételeink közül a zsíros halakban, tojásban, különböző gombákban találunk. A megfelelő vitamin-ellátottság feltétele emellett az elegendő napfény is. Mivel késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a D-vitamin képződéséhez, ajánlott a vitamin egyénre szabott szintetikus pótlása.
  • A dohányzás is bizonyítottan csökkenti az elérhető csúcs-csonttömeget.

A csontokra is jelentős hatással van életmódunk, és ennek hatására fejlődik, változik velünk egész életünk során. Tehát ha szeretnénk időskorunkban is erős, egészséges csontokat, azért már fiatalon tennünk kell!


Korábban megjelent blogbejegyzések:


Bejelentkezés gyógytornára:

Kedves pácienseim!

Babavárás miatt jelentősen csökkentettem a rendelésemet, így 2021. november 1-jétől nem áll módomban új pácienseket vállalni. 2022. január 1-jétől pedig teljesen szünetel a rendelésem.

Azonban mindkét rendelőben bátran ajánlom kollégáimat, akikhez bátran fordulhatnak mozgásszervi panaszaikkal:

XII. kerületi rendelőben a PhysioGo Gyógytorna Rendelőben -

physiogo.hu

XI. kerületi rendelőben a 27 Sellő Mozgásszervi Rendelőben - 27sello.hu

Köszönöm a megértésüket!